Vízuminformációk


KANADA

Kanada Kormányának döntéseként 2008. március 1-től magyar állampolgároknak lehetőségük van maximum 6 hónapos vízummentes tartózkodásra Kanadában, de légi úton történő beutazás esetén előzetes elektronikus beutazási engedély (eTA) szükséges.. A Kanadába utazóknak fontos tudni, hogy a Kanadából való távozás legkésőbbi időpontját a belépéskor az útlevélbe bepecsételhetik. Ilyen esetben az utazó személy köteles a megjelölt időpontban elhagyni Kanadát.

USA

A magyar állampolgárok szabadidős célú 90 napnál rövidebb tartózkodás esetén vízummentesen utazhatnak az Egyesült Államokba. A belépés feltétele az új típusú, biometrikus útlevél, valamint a tervezett utazás előtt egy internetes kérdőív, az ún. ESTA kitöltése.

2010. augusztus 6-án az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmi Hivatala bejelentette, hogy szeptember 8-tól 14 dolláros díjat vezetnek be az ESTA-n (Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszer) keresztül benyújtott kérelmekre. A díjat a rendszer üzemeltetési költségei alapján állapították meg, a 2009-es Utazást Népszerűsítő Törvény (Travel Promotion Act) rendelkezése alapján.

Ez a díj minden olyan utasra vonatkozik, aki a Vízummentességi Program keretében látogat az Egyesült Államokba. Azoknak az utazóknak, akiknek már van érvényes amerikai vízumuk, vagy már megkapták az ESTA jóváhagyást, nem kell fizetniük, ám ha új ESTA engedélyért folyamodnak, már rájuk is érvényes a díjfizetési kötelezettség. Az ESTA engedélyek két évig érvényesek.

A budapesti Amerikai Nagykövetség felhívja az utazók figyelmét, hogy az Egyesült Államokba a Vízummentességi Program keretében történő beutazáshoz ESTA kérelem kitöltése szükséges. Azt tanácsoljuk, hogy ESTA kérelmét legalább 72 órával a tervezett utazás előtt adja be. Az ESTA kérelem elektronikus űrlapját megtalálja a követség honlapján, http://hungary.usembassy.gov/. Ez az egyetlen hivatalos internetes oldal az ESTA kérelem benyújtásához. A 14 dolláros díj bankkártyával történő fizetési módját beépítették a jelentkezési folyamatba. Semmilyen harmadik félnek, amely az ESTA kitöltéséhez ajánl szolgáltatást, nincs hivatalos kapcsolata az Amerikai Nagykövetséggel, és nem tudják befolyásolni az ESTA kérelem kedvező elbírálását, illetve a kérelem feldolgozásának idejét. Azt tanácsoljuk az utazóknak, hogy legyenek óvatosak, és alaposan tanulmányozzák át a felajánlott szolgáltatást, mielőtt bármilyen harmadik fél szolgáltatását igénybe veszik.

Amennyiben valakinek az elektronikus rendszerben megadott adatok alapján elutasítják a kérelmét, a hagyományos úton kell vízumért folyamodnia. A vízummentesség sem változtat azonban azon a gyakorlaton, hogy a határon az amerikai bevándorlási tisztviselő bárkitől megtagadhatja a belépést.

További információk az következő honlapon érhetőek el: Vízum információ (http:// hungarian.hungary.usembassy.gov/vwp_hu.html)

AUSZTRÁLIA

A magyarországi Ausztrál Nagykövetség nem fogad be vízum- vagy állampolgársági kérelmeket. Magyar állampolgárok és magyarországi lakosok számára a vízumkérelmek befogadása általában elektronikus formában történik az internetes eVisa szolgáltatás segítségével, vagy a Regionális Vízumkérelmeket Feldolgozó Központok révén, vagy a bécsi Ausztrál Nagykövetségen (ideiglenes vízumkérelmek, rokoni kapcsolat alapján való bevándorlási kérelmek esetén).

További információ: www.immi.gov.au

KUBA

A Winair Travel szerződést kötött a Kubai Nagykövetséggel, és ezáltal jogot szerzett a kubai vízum (turistakártya) értékesítésére, kizárólag magyar állampolgárok részére.

A vízum ügyintézési ideje: nincs, irodánkban azonnal átvehető a turistakártya

A vízum díja: 10.000 Ft/vízum

FONTOS! Csak és kizárólag irodánk által szervezett kubai utazások esetén vehető igénybe ez a szolgáltatás.

INDONÉZ

Vízum turista célú beutazás esetén:

30 napnál rövidebb időre tervezett tartózkodás esetén vízum beszerzése nem szükséges.

SRI LANKA

2012.01.01-től magyar állampolgároknak vízumra van szüksége a beutazáshoz.

Díjak:

  • Turista vízum - max 30 nap - kétszeri belépés: 35 USD
  • Üzleti vízum - max 30 nap - többszöri belépés: 40 USD
  • Tranzit vízum - max 2 nap - egyszeri belépés: ingyenes

Be nem töltött 12 éves korig a vízum ingyenes!

A díjat, valamint a szükséges űrlapot az interneten lehet kitölteni, illetve hitelkártyával kiegyenlíteni. Fontos, hogy ebben az esetben a vízumigénylést ne hagyjuk az utolsó pillanatra. Az útlevélnek a beutazástól számítva legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

A repülőtéren is van lehetőség vízumigénylésre és annak kifizetésére, de ez időigényes lehet.

Bővebb információt a http://www.eta.gov.lk honlapon olvashat!